Achtergrond

Minister Vandeput en zijn Nederlandse collega willen samen schepen aankopen

Minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert hebben vandaag een Letter of Intent ondertekend om samen hun mijnjagers en fregatten te vervangen. België neemt het voortouw voor de aanschaf van de mijnenjagers en Nederland voor de fregatten. Het is de bedoeling om in 2018 de Memorandum of Understanding en de bijhorende contracten voor de verwerving ondertekenen. De verwervingskost voor de Belgische schepen wordt geschat op 1 miljard € voor de 2 fregatten en 1 miljard € voor de 6 mijnenbestrijdingsschepen. De aankoop maakt deel uit van het strategisch plan van Defensie dat voorziet in 9,4 miljard investeringen tot 2030.

Beide ministers onderstreepten hoe belang van de samenwerking:

Steven Vandeput: “Dankzij onze samenwerking kunnen we veel meer bereiken dan alleen. Door het ondertekenen van een intentieverklaring om samen fregatten en mijnenjagers aan te kopen onderstrepen de Belgische en Nederlandse Defensie hun wil om ook in de toekomst te blijven samenwerken. Nu investeren in nieuw materiaal is noodzakelijk om gewapend te zijn tegen de uitdagingen van morgen.”

Hennis: “Laat deze samenwerking een inspiratie zijn voor andere capaciteiten en andere landen. Uiteindelijk is ons doel de slagkracht van Europa te vergroten en vandaag is zo’n moment dat België en Nederland de daad bij het woord voegen.”

Tijdens het ondertekenen van de intentieverklaring kondigde minister Vandeput ook aan dat België onderzoekt om een bijdrage zal leveren aan het Nederlandse Joint Support Ship. Verder zal het Nederlandse Korps Mariniers één of twee compagnieën Belgische Rangers (de paracommando’s) trainen op amfibisch gebied. Dit kan in de toekomst leiden tot gezamenlijke gereedstelling en een Belgische bijdrage met bijvoorbeeld een medische eenheid of een helikopterdetachement aan het Joint Support Ship.

Waarom samen aankopen?

De Nederlandse Koninklijke Marine en de Belgische Zeemacht werken al bijna 70 jaar intensief samen. Deze samenwerking begon in 1948. De manier waarop de marines hun krachten hebben gebundeld is uniek in de wereld. Opleidingen, het onderhoud van de schepen en zelfs de staf van de beide marines zijn vergaand geïntegreerd. Het gezamenlijk aanschaffen  van nieuwe fregatten en mijnenjagers is de volgende logische stap in deze samenwerking. Het belang van een gezamenlijke aanschaf is niet te onderschatten voor maritieme landen als Nederland  en België. Schepen zijn nodig om de havens en de maritieme aanvoerlijnen te kunnen beschermen die cruciaal zijn voor de open economieën die beide landen typeren.

In bijlage vindt u de volledige Letter of Intent : Letter of Intent .pdf